Kamkat Yetiştiriciliği (gold orange) KUMQUAT
Bahçemde iki adet Kamkat ağacı var.Üzeri meyva dolu yanına her gidişimde meyvasını yiyorum. İnsanın ağsında çok güzel bir aramalı tat bırakıyor.
Turuncgillerin Küçük Mücevheri diye bilinen kamkatin anavatanı Çin olarak bilinir.Diğer turuncgillerden farklı olarak meyva kabuğu tatlı, meyve eti ise eksi. Bu nedenle kabuguyla birlikte yenir.İçkimize buz yerine dolapta dondurulmuş kamkatin atın içkimize katacağı tadı anlatmak mümkün değil icmek gerek. Çin de şekerlemesi yapılarak yemeklerden sonra tatlı yerine kamkatin ikram edilir. Bunun dısında, reçel ve marmelat yapımında , meyva salatalarında , karanfil ve tarcinla yapılmış salamura ve turşusu yapılıyor.
Turuncgillerin aksine Temmuz-Ağustos aylarında cicekleniyor ve meyvaları Aralık ayında turuncu rengine donüyor. Nagami adıyla bilinen oval görünümlü, Marumi ise yuvarlak kamkattir ve soğuklara karsı dayaniklidir. Küçük , narin, sevimli kamkatlar, güzel görünüm nedeniyle sus bitkisi olarak kullanılıyor.
Turunç anaç ( citrus aurantium) fidanları ektım aşı zamanı Kamkat aşılayacağım. Kamkat yavaş gelişen , her zaman yeşıl kalan 2.5-4.5 arasında boyu olan yoğun bir dal yapısı olan narin bir bitkidir. Kamkat ağacının meyvaları 12 ay üzerınde kalabilir. Turuçgillerin yetiştiği her yerde yetişir. Kamkat nemi çok sever bundan dolayı suyu ihmal etmemek gerekir. Kamkat saksıda yetiştirilecekse bol ışık olan bir pencere onune konmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder